Povijest

Udruga je osnovana 1955. godine u rano proljeće i to na području Brinja, Gospića, Perušiću i  Otočca.  Novim preustrojem dolazi do osnivanja Organizacije Gospić za područje cijele Like, tj. tada kotara Gospić. Osnivačka skupština održana je u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice u Gospiću koja se nalazila u današnjoj ulici dr. Franje Tuđmana. Za prvog Predsjednika izabran je Ante Franić koji je došao iz Zagreba da osnuje organizaciju, a rodom je iz Mušaluka. Nedugo nakon toga ponovno se sastaje Skupština i za Predsjednika bira Rudolfa (Bracu) Ilića iz Smiljana. Za tajnika je izabran Mato Milković također iz Smiljana.

Godine 1961. Ukidaju se kotarevi, pa kotarske organizacije postaju međuopćinske. Tako i naša udruga u Gospiću postaje međuopćinska i djeluje pod tim imenom sve do formiranja županija u samostalnoj Hrvatskoj. Od tada pa sve do 2015. godine udruga se naziva Društvo slijepih i slabovidnih Ličko – senjske županije Gospić sa sjedištem u Gospiću, ulica Miroslava Kraljevića 4. Zgrada na ovoj adresi sagrađena je 1962. godine a koja je nakon gradnje dva puta obnavljana. Zemljište na kojem je zgrada napravljena dobiveno je od općine Gospić 1955. godine.

Članovi organizacije bile su slijepe, a kasnije i slabovidne osobe bez obzira na njihove razlikovne karakteristike. Organizacije slijepih nisu se zatvarale prema ljudima koji vide, ali se uvijek inzistiralo na tome da slijepe i slabovidne osobe imaju suvereno pravo na odlučivanje. Stoga su ljudi koji vide uglavnom bili podupirući članovi koji su imali veliku ulogu u pomaganju slijepim osobama. Da bi se znalo tko je slijepa osoba ili slabovidna osoba, bilo je potrebno donijeti definiciju sljepoću i slabovidnosti. 1963. Jugoslavenski oftamološki kongres, održan na Bledu, usvojio je prvu definiciju sljepoće po kojoj je slijepa ona osoba koja uz najbolju korekciju ima oštrinu vida na boljem oku manju od 10% i osoba koja bez obzira na oštrinu vida ima vidno polje od 20 stupnjeva i manje. Danas se u Hrvatskoj primjenjuje međunarodna definicija sljepoće i slabovidnosti.

Slijepom se smatra ona osoba koja na boljem oku uz korekciju ima ostatak vida do 5%, odnosno oštrinu vida na boljem oku od 25% s tim da je vidno polje suženo ispod 20 stupnjeva. Unutar definicije od 5% postoje još podjele pa je tako prva kategorija slijepih osoba ona s ostatkom vida od 0% do 2%, a druga ona od 2% do 5%.

Posljednji tajnik u Društvu slijepih i slabovidnih LSŽ bio je Branko Ćuić koji je 2015.g prestao obnašati dužnost tajnika i iste godine preminuo. Godine 2015. saziva se Zbor Članstva i Skupština radi usklađivanja Statuta sa novim zakonom o udrugama i zbog  promjene naziva udruge u Udrugu slijepih Ličko – senjske županije. Na Skupštini je promijenjeno i sjedište udruge na današnju adresu Kralja Zvonimira 8 u Otočcu. Izabran je predsjednik udruge Don Jure Ladišić (koji ovu dužnost obavlja neprekidno od 1993. godine). Za tajnicu udruge izabrana je Katarina Rupčić.

Scroll to Top